Fotoğraf Çekim Teknikleri 205 0
Düşük Işıkta Güzel Fotoğraf Çekmenin Sırları
Fotoğrafçılığın en önemli bileşenlerinden biri hiç kuşkusuz ışıktır. Bir karenin nasıl gözükeceğini büyük oranda ışık belirler. Nitekim söz konusu gece fotoğrafı olduğunda en azından doğal ışık kaynaklarının yeterli olmadığı açıktır. Yine de şehir ışıklarının veya sizin değerlendirebileceğiniz yapay ışıklandırmaların eşsiz gece fotoğrafları için imkan yarattığını göz ardı etmemek gerekir.
Üstelik eğer makinenizin ayarlarında ustalaşmak istiyorsanız gece çekimi makine ayarları hakkında daha fazla şey öğrenmeniz için tam da aradığınız fırsattır. Yavaş deklanşör hızları size uzun pozlama süreleri vererek yıldız izlerini veya hareket halindeki arabaların bıraktığı hafif izleri yakalamanıza olanak tanır. Elbette tüm bunlar için ekipmanlarınızı en iyi şekilde kullanmayı bilmelisiniz. Aşağıda sizler için ipuçları aktarmaya çalıştık...
Gece Çekimi İçin Makine Ayarları Nasıl Olmalı? – Önce Makinemizi Ayarlayarak Başlayalım!
Söz konusu gece çekimi olduğunda her zaman manuel ayarlarla ilerlemeniz en iyisidir. Ancak korkacağınız bir durum olmadığını da hemen belirtelim. Çoğu zaman abartılsa da gece için makine ayarları yapmak oldukça kolay bir kurulumdur. İşe şunları takip ederek başlayabilirsiniz:
- Makinenizi manuel moda alın.
- Gece çekimi için deklanşör hızını 30 ile 60 saniye arasına çekin. Daha uzun bir deklanşör hızı, makineye daha fazla ışık girmesi için zaman sağlayacaktır.
- f8, f11 veya f16 diyafram derinlikleri yeterli olacaktır. Böylelikle ön plandaki objenizi netleştirebilir, arkadan öne doğru keskinleşen bir görüntü yakalayabilirsiniz.
- ISO değerini 100 veya 200'de tutmanız parazit bulunmayan temiz ve canlı bir gece fotoğrafı çekmek için yeterli olacaktır.
- Beyaz dengesini otomatik olarak ayarlayabilirsiniz.
- Karanlıkta makineniz odaklanacağı nesneyi otomatik olarak bulmakta zorlanacağı için manuel odaklamaya geçin.
- RAW'da çekim yapın. RAW gece çekimleri, çekim sonrasında da fotoğrafa müdahale edebilmenize imkan tanır.
Gece Çekimi İçin Lens Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Gece çekimi için lens seçerken doğru modelleri tercih etmeniz işinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır. Hemen belirtmek isteriz ki burada gece çekimi için model önermeyecek, yalnızca dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedeceğiz. Gece çekimi için lens önerileri almak ve daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız Gece Çekimi İçin Hangi Lens Alınır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Bu kısa hatırlatmadan sonra gece çekimi için lens alırken dikkat etmeniz gereken noktalara dönebiliriz.
Gece fotoğrafları için ihtiyaçlarınızı karşılayan bir lens seçmek adına şu üç şeyi akılda tutmak en iyisidir: geniş diyafram açıklığı, geniş odak uzaklığı ve lens keskinliği. Çoğu kamera, varsayılan bir yakınlaştırma lensi veya kit lensi ile birlikte gelir. Bunlar gece fotoğrafçılığı için ideal değildir çünkü çoğu kit lenste etkin odak uzaklığına göre değişen bir diyafram vardır. Gerçekten en iyi gece fotoğrafları için sabit ve hızlı diyafram açıklığına sahip lenslere yatırım yapmalısınız.
Gece fotoğrafçılığı için en iyi lenslerden bazıları, f/2.8 veya daha yüksek bir lens açıklığına sahiptir. Çoğu zoom lensin sabit f/2.8 diyafram açıklığı vardır. Bu lensler pahalıdır, ancak gece çekim yaparken yakınlaştırma özellikleri nedeniyle yapılan yatırıma değdiklerini söylemek gerekir.
Objektifin f/1.8, f/1.4 ve hatta f/1.2 gibi daha da hızlı diyaframlarla donatılması da gayet mümkündür. Bu lensler genellikle prime lensler olarak bilinir ve, hızlı ve sabit diyafram açıklığı yetenekleri nedeniyle daha pahalıdırlar, genellikle daha hafiftirler ve gece gökyüzünü, samanyolu veya diğer düşük ışık durumlarını yakalamaya çalışırken gerçekten muhteşem birer yardımcıdırlar.
Bu İpuçları Fotoğraflarınızı Kurtaracak!
Gece çekimi için makine ve lens konusunu genel olarak hallettiğimize göre gelin bir de işin püf noktalarına göz atalım. Etkileyici bir gece fotoğrafı çekimi için aşağıdaki ipuçlarını takip etmek işinize yarayabilir:
- Karanlıkta çalışacağınızı göz önünde bulundurarak çekim yapmadan önce olası zorlukları veya engelleri araştırın. Bölge yapay ışıkla aydınlatılıyor mu? Işıklar renk değiştirir mi? Hangi açı en iyi görünüyor? Sahip olduğunuz ışığı en iyi nasıl maksimize edebilirsiniz?
- Gece çekimi yaparken uzun süre dışarıda kalmaya hazırlanın. Tripodun ve kameranın kurulumundan uygun pozlama süresi için kamera ayarlarının yapılmasına kadar harika gece fotoğrafı çekimleri yapmak zaman ve çaba gerektirir.
- Bir el feneri getirin. Şehir ışığında bile kameranızın manuel kontrollerini veya tripodunuzun vidalarını görmek zor olabilir. Küçük bir el feneri, gece boyunca ilerlerken kullanışlı bir ışık kaynağıdır. Fotoğraflarınızda da ne zaman işe yarayacağınızı bilemeyebilirsiniz.
- Uzun pozlamalar için bir tripod kullanın.
Yalnızca İşi Bilenler Etkileyici Gece Fotoğrafları Çekebilir!
Söz konusu gece fotoğrafı çekmek olduğunda etkileyici karelerin her fotoğrafçının ilgisini uyandırdığını itiraf etmek gerekir. Ancak yine de gece çekimi, fotoğrafçılık yolculuğunun henüz başlarında olan biri için son derece zorlu olacaktır.