T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Elazığ Ahmet Yesevi Sosyal Bilimler Lisesi

Veliye Mektup

SAYIN VELİMİZ;

        Çocuğunuza hayatı, hazır bir reçete olarak sunamazsınız. Çocuğunuzun hayat yolunu çizemezsiniz. Ona ancak kendi yolunu çizebileceği bir harita verebilirsiniz. Haritayı doğru okumak ve yorumlamak onun işidir. Herkes kendi yol haritasını kendi çizer.

         Sevginin büyükten küçüğe, saygının küçükten büyüğe yöneleceği doğru değildir. Büyüğün küçüğe göstereceği saygı, küçüğe saygılı olmayı öğretir. Çocuğa saygı demek, onun bağımsız bir varlık olduğunu kabullenmek demektir. Onunda düşünceyle donatılmış bir birey olduğunu bilmek demektir.

           Fazla sevginin çocuğunuza bir zararı olmaz. Zararlı olan yanlış sevgidir. Çocuğun her isteğine olumlu yaklaşmak sevgi göstergesi değildir. Çocuğunuza bir çok şeyi şartlı olarak verebilirsiniz. Ancak sevginiz "şartlı" değil ''kayıtsız'' olmalıdır. Çocuğunuz en çok sevgiyi hak etmediğini düşündüğünüz zaman sevgiye ihtiyaç duyar. Siz yokken de sizin yanınızda olduğunu bilmesi ve sevginizi hissetmesi demektir. 

          Çocuklarınıza verebileceğiniz en değerli hediye ilgi ve zamanınızdır. Kısacık ta olsa.....

           Hoşgörü, çocuğunuzu sizin istediğiniz gibi davranmaya isteklendirir. Hoşgörü karşımızdakini istediğimiz gibi  davranmaya zorlamak değil, kendi istediği gibi olmasına  imkan vermektir. Hoşgörü ile büyüyen çocuklar sabırlı ve  hoşgörülü olmasını öğrenirler. Hoşgörü aile sevgisinin temelidir.

           Çocuğunuza öğüt vereceğinize ona örnek olun. Kibarlık ,vericilik, dürüstlük ancak yaşanarak öğrenilir. Örneğin  bir satıcının size fazla verdiği para üstünü mutlaka çocuğun önünde geri verin.

          Çocuğunuzu değiştiremezsiniz. Onu ancak değişim için cesaretlendirebilirsiniz, isteklendirebilirsiniz.  Çocuğunuzu değiştirmeye çalışmak, onun üzerine oturmaya benzer. İstediğinizi elde ettiğinizi düşündüğünüz anda, altta kalanın enkaz olduğunu fark edersiniz.Çocuğunuzun sahip olmadığı özelliklere  üzülmek yerine ,sahip olduklarına sevinin. O sizin en büyük eseriniz. Eserinizi korumak ve geliştirmek sizin görevinizdir. Başkalarına özeneceğine ve özeneceğinize, bırakın başkası sizin çocuğunuza ve size gıpta ile baksın. Unutmayın ! o sizin ve hep sizin kalacak. Aradaki tüm durakları geçip tekrar size dönecek. Kısacası " armut dibine düşecek". O sizin gururla bakacağınız aynanız olacak.

          Eğitim doğruları söylemek değil, doğruları yapmaktır. Çocuğunuza vereceğiniz eğitimin amacı  onun sorumluluk düzeyini geliştirmek ve olgunlaşmasını sağlamaktır. Beraber öğrenin ve tadını çıkarın.

           Takdir edilen ve övülen çocuklar anne babalarını ve arkadaşlarını takdir etmeyi öğrenirler. Atalarımız "Taç giyen baş akıllanır." demişler. Çocuğunuza olumlu sıfatlarla küçük başarıları karşısında yaklaşırsanız  en büyük hazine olan kendine güven duygusunu kazandırınız.

          Dünyaya onun gözünden bakmaya çalışın. Göreceksiniz daha çok gülecek, daha içinizde geldiği gibi davranacak, daha meraklı, daha önyargısız, daha kararlı olacaksınız.

          Kullanma yönergesine sahip olmadan kullandığımız tek varlığımız çocuğumuzdur.

          Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın. Çünkü bir çocuğun bir yetişkine her zaman öğretebileceği üç şey vardır; nedensiz yere mutlu olmak, her zaman meşgul olabileceği bir şey bulmak ve istediği şeyi var gücüyle dayatmak.

           Erdemli eğitim insana saygı ile başlar. Erdemli, bilgili, onurlu insanların ailesi, sokağı, kenti ve ulusu daha erdemli olur. Erdemli eğitimle eğitilmiş insanın  varlığı  mutluluğun da kaynağıdır.

         Sevgiyle kalınız....                    

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.04.2013 - Güncelleme: 12.09.2023 12:58 - Görüntülenme: 2376
  Beğen | 4  kişi beğendi

Etiketler :
veli,